Nejvíce vykradených domů bylo v Kamenici, Jesenici a Velkých Popovicích. Gang se zaměřil také na okolí Újezdu nad Lesy a Říčan. Ve všech případech si se zabezpečovacím zařízením poradili. Kamery oslepili, alarm odstřihli a hlídacího psa dokonce otrávili. Při poslední akci si ale jedné z kamer nevšimli a podezřelou čtveřici tak patrně zachytili obyvatelé domu v Průhonicích. Na záběrech je vidět, jak se lupiči v kapucích plíží zahradou směrem k domu.

Nyní zjišťujeme, zda je tato čtveřice spojená se sérií vloupání. Každým případem se detailně zabýváme a prověřujeme všechny souvislosti,“ řekla Blesku mluvčí policie Vlasta Suchánková. Počet vykradených domů přiměl policii ke zřízení speciálního týmu, který funguje už čtyři měsíce. „Do dotčených lokalit jsou nasazeni jak uniformovaní policisté s ohledem na preventivní působení, tak i další složky a prostředky, jejichž činnost s ohledem na operativní zaměření nelze z pochopitelných důvodů blíže specifikovat,“ dodala Suchánková.

Pětiminutová akce

Pokaždé to proběhne velmi rychle. Lupiči vtrhnou do domu, vše obrátí naruby a odcházejí s penězi a drahými šperky. „Děje se tak klidně už po čtvrté hodině odpoledne, když se stmívá. Sousedy v tu dobu nepřekvapí, když si zloději uvnitř domu rozsvítí,“ popsal Blesku Richard Unruh ze spolku Nové Habří. Přesná celková škoda zatím není známa, podle odhadů však jde do statisíců a milionů.

Nejvíce vloupání proběhlo v okolí Velkých Popovic. Místní spolek Nové Habří se prostřednictvím otevřeného dopisu obrátil na policejního prezidenta Jana Švejdara. „Chtěli bychom, aby dostal policisty z kanceláří do ulic, jak při vstupování do funkce sliboval. Také by měl posílit policisty tam, kde se trestná činnost děje nejvíce,“ řekl za spolek Richard Unruh.

Fotogalerie
3 fotografie