V pořadí již druhá velká kontrola osob v prostoru Letenských sadů začala kolem deváté hodiny večer. Místo před tím ohledávalo několik policistů v civilu, kteří se snažili vypátrat skupinu osob, které v minulých měsících terorizovaly zdejší. V červnu oblétla Česko zpráva o dvou čtrnáctiletých chlapcích, které brutálně zbila pětice útočníků.

Tento případ kriminalisté částečně objasnili a jednoho z útočníků ztotožnili. Vzhledem k tomu, že útočníkovi je šestnáct let, tak kvůli věcné příslušnosti byl celý spis předán do Benátek nad Jizerou, odkud tento mladík pochází,“ prozradil k vyšetřování mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kontrola

V posledních dvou měsících pražští policisté zaznamenali zvýšený výskyt trestné činnosti v Letenských sadech: „Přibližně v měsíci červnu se jednalo cirka o deset trestných činů. Proto jsme na situaci zareagovali a provedli jsme druhou preventivní akci, při které jsme zkontrolovali mladistvé, kteří se v Letenských sadech zdržují. U těchto mladistvých tak většinou pod vlivem alkoholu dochází k vzájemnému napadání a napadají i náhodné chodce,“ vysvětluje důvody, proč se konala další kontrola. Během ní bylo zkontrolováno 50 osob a tři nezletilí byli pod vlivem alkoholu. 

Sami mladíci, kteří byli policisty zkontrolovaní, oceňovali, že muži zákona jsou na Letné víc vidět. Někteří z nich dokonce měli osobní zkušenost z útoku „Smíchovského gangu“, jak jim sami říkají: „Mého kamaráda bili, tak jsem zapnul kameru v mobilu a světlo a natáčel to. Řekli mi, ať to světlo vypnu. Nevypnul jsem to, tak mě zbili taky,“ řekl Matěj.

Video
Video se připravuje ...

Policisté kontrolovali v pátek na Letné mladistvé. Jiří Marek

První letní měsíc v Letenských sadech byl podle mluvčího pražské policie Jana Daňka mnohem klidnější: „V červenci jsme zaznamenali pouze čtyři případy násilné trestné činnosti,“ prozradil a podrobně popsal opatření, která policisté přijali: „V Letenských sadech jsou uniformovaní policisté, ale také policisté v civilu. Spolupracujeme s městskou policií. V podstatě se dá říct, že pořád je tu nějaká uniforma a díky tomu jsme zaznamenali pokles trestné činnosti.“ Bezpečnostní opatření však nekončí a Letenské sady budou i nadále hlídané.

Fotogalerie
16 fotografií