182 zkontrolovaných vozů, 241 lidí a více než 17 tisíc aut prověřených automatickým systémem proti krádežím. To je bilance akce s názvem Zeus II., kterou provedla cizinecká policie, dopravní policie, kriminálka i celní správa na celkem čtyřech vytipovaných místech Pražského okruhu a v jeho okolí.

Policistům kromě psovoda pomáhala také speciální technika – HearBeat detektor je například schopen zaznamenat tlukot srdce uvnitř náklaďáku, aniž by se musely ničit celní plomby, náklaďáky se zase kontrolovaly pomocí speciálních tachografů a elektronických vah. „U řidičů nákladních vozidel dopravní policisté a celníci prověřovali, zda šoféři dodržují sociální předpisy, tedy zda nepřekračují povolené doby jízdy, odpočinky a pauzy vykonávají v předepsaných termínech a zda je jejich náklad přepravován v souladu s platnou legislativou a s podmínkami přepravy stanovenými pro ten který druh zboží,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Řidiče mohl do pořádného maléru dostat i radar nebo speciální kamera, která je schopna ve vteřině načíst registrační značky projíždějících aut a zhodnotit, zda je kradená jen značka, nebo celé auto.

Zákaz řízení i řidiči pod vlivem

Prohřešků nakonec policisté odhalili celkem 67. „Konkrétně se jednalo o jednoho zahraničního neřidiče, který měl navíc na území naší republiky vysloven zákaz řízení motorových vozidel, tři řidiče, kteří za volant usedli pod vlivem alkoholu nebo OPL. Další tři řidiče policisté oznámili pracovníkům veterinární správy pro porušení přepravy zboží živočišného původu. S jednou kontrolovanou osobou zahájili policisté správní řízení k vyhoštění z ČR,“ uvedl mluvčí. 

47 řidičů si za překročení povolené rychlosti, hmotnosti pro přepravu nákladu nebo za špatný technický stav vozidla vysloužilo pokuty za celkem 25 300 korun. „U devíti kontrolovaných osob celníci zjistili, že mají dluh vůči státní správě a přímo na místě od nich vybrali hotovost za víc než 20 000 Kč. Dalším třem řidičům kamionů uložili dopravní policisté za porušení sociálních předpisů kauce v celkové výši bezmála čtyřicet tisíc korun,“ řekl Hulan.

Fotogalerie
13 fotografií