„Na sedmi místech metropole probíhá kontrolní akce zaměřená na zvukové i obrazové zobrazení značky Apple,“ uvedla mluvčí Celní správy Ivana Kurková. Podobná akce probíhala i zhruba před měsícem a půl v několika městech České republiky i na Slovensku a byla úspěšná – celníci při ní zabavili zhruba 3500 iPhonů, krytů i nabíječek, které se prodávaly jako originál. „I nyní máme hlášeno, že na všech kontrolovaných stáncích jsou prodávány padělky – jedná se o nabíječky, kabely nebo kryty, na každém stánku jsou zhruba stovky kusů padělků,“ dodala Kurková zhruba hodinu a půl po začátku středeční akce.

Markéta Shubik z mezinárodní protipirátské asociace React upozornila, že padělky znamenají především nekontrolované zboží, které může způsobit problémy. „Je to zboží, které nikdo nezkontroloval jak po stránce zdravotní, tak po stránce hygienické. Zboží, které je opatřeno ochrannou známkou bez souhlasu majitele známky, nepodléhá servisu, žádné garanci. Kdy by chtěl člověk vyměnit či opravit, nemůže využít služby, které jsou garantované společností Apple,“ uvedla.

Podle nově dostupných informací od pražských celníků došlo v den kontroly k zajištění 381 kusů zboží, které porušovalo práva duševního vlastnictví. Prodejem těchto výrobků by majiteli práva vznikla škoda za 300 tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

Celní správa při kontrolách našla v Praze stovky padělků výrobků od firmy Apple. Aktu.cz

Fotogalerie
6 fotografií