Na osudné úterý Marie (73) nikdy nezapomene. To odpoledne, zhruba kolem půl třetí, chtěla spolu s dalšími dvěma ženami a jedním mužem přejít silnici u obchodního centra Hostivař. Skupina spořádaně počkala, až na semaforu pro chodce zasvítí zelená, a pak se vydala přes přechod vstříc druhé straně vozovky. Tam se ale nikdy nedostali.

V tu chvíli se totiž přímo na přechod vřítil šedý vůz, jenž nerespektoval červenou na semaforu a čtveřici smetl. Vše se seběhlo tak rychle, že žádný z chodců takřka nestihl zareagovat. Muž a jedna z žen se po otřesném nárazu už bohužel neprobrali, zemřeli na místě, další chodkyně (63) utrpěla poranění ruky. Paní Marie si z onoho hrůzyplného okamžiku vybavuje jen zvuk přibližujícího se auta – podle ní to rezonovalo jako při rallye. O chvilku později se probrala v bolestech na silnici – měla poraněné nohy, ruce i žebra. 

Paní Marie (73) se 13. března 2018 znovu narodila – přežila tragickou nehodu, při níž zemřeli dva lidé.
Autor: ZZS Praha

Po okamžité pomoci kolemjdoucích hrdinů, kteří na místě udělali velký kus práce, se k nehodě dostalo celkem pět záchranářských posádek včetně leteckých záchranářů i inspektora. O paní Marii pečovala pětice našich kolegů: Petr, Míra, Jirka a dva Honzové,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová s tím, že velkým přáním paní Marie bylo se se svými zachránci do roka a do dne sejít a osobně jim poděkovat. A to se jí splnilo – na den přesně o rok později se podařilo zprostředkovat setkání se záchranářem Jirkou, na nějž si Marie pamatuje nejzřetelněji. „Celou dobu byl u mě a držel mě za ruku,“ říká. Není tedy divu, že setkání bylo nabité emocemi a všechny, kteří u něj byli, velmi dojalo.

„Zachraňování životů a pomoc lidem v nouzi je naší každodenní prací, ale podobná poděkování pro nás znamenají opravdu hodně. Potvrdí to každý záchranář, řidič, lékař nebo dispečerka,“ uvedla Poštová, jež emotivní setkání zprostředkovala. „Děkujeme všem našim pacientům nebo jejich blízkým, kteří si dají tu práci s tím, že se nám s podobnou pochvalou ozvou,“ dodala.

Fotogalerie
18 fotografií