Vyšetřování je u konce! Policisté uzavřeli případ s krycím názvem Torax týkající se převádění uprchlíků. Tři turecké převaděče zadrželi loni v březnu na Pražském okruhu spolu s 22 běženci, jež převáželi z Iráku, Sýrie a Turecka směrem do Německa. „Vyšetřování trvalo necelých 11 měsíců. Spisový materiál kriminalisté NCOZ 30. ledna 2019 předali státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství v Teplicích, kterému navrhli podat obžalobu na trojici osob pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. 

Velká policejní akce se na Pražském okruhu strhla loni v noci ze 6. na 7. března. Kriminalisté z NCOZ po dvouměsíční mravenčí práci zadrželi tři převaděče. „Ve večerních hodinách dne 6. března 2018 obviněné osoby převezly běžence v kamionu ze Slovenska na severní Moravu. Ti měli být přes Maďarsko a Slovensko přepravováni z Turecka a především z Rumunska,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. 

V Česku na ně poblíž Jablunkova čekala dodávka, která je měla dovézt do Německa. Jejich cesta skončila na okraji Prahy ve středu brzy ráno. Podle Ibeheje se v nákladovém prostoru dodávky tísnilo 18 dospělých a čtyři děti. „Jedna z žen byla ve vysokém stupni těhotenství a policisty jí byla okamžitě přivolána rychlá záchranná služba,“doplnil Ibehej. 

S českými policisty na případu pracovali jejich kolegové ze Slovenska a Německa, kteří gang před zadržením převaděčů sledovali zhruba dva měsíce. Z jejich šetření vyplynulo, že v minulosti organizovali nejméně šest podobných převozů. Za jednu převezenou osobu podle detektivů brali částku od 2000 do 8000 eur (51 000 až 203 000 korun)

Video
Video se připravuje ...

Policisté v březnu 2018 zadrželi na Pražském okruhu převaděče běženců. Policie České republiky

Fotogalerie
13 fotografií