Po dvou letech vyšetřování spadla klec! 26letý muž nabízel na internetu padělky maturitních vysvědčení a diplomů z vysokých škol, ve skutečnosti byl ale dvojnásobným podvodníkem - svým zákazníkům totiž listiny nikdy nedodal. "Vždy pouze vyinkasoval peníze a pak se po něm slehla zem," sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Na celý případ policisty upozornil novinář, který následně s kriminalisty úzce spolupracoval a teď je v celé kauze jedním ze svědků.

Obviněný mladík byl pěkně "vyčůraný" - zřejmě spoléhal na to, že poškození sami nebudou mít svědomí čisté, protože sami podvádí, a tak hlásit nic nebudou. Jenže se šeredně zmýlil. Policistům se skrze počítač povedlo dohledat téměř padesát lidí, kteří si diplom či vysvědčení objednali. "Byli to jak lidé z České republiky, tak ze Slovenska," upřesnil Hulan. 

Na kriminalisty pak čekal pěkný oříšek - přesvědčit je, aby s kriminalisty spolupracovali. "Do poslední chvíle totiž věřili podvodníkovu slibu absolutní anonymity," řekl mluvčí. Pro dobro věci se ale nakonec rozhodli vypovídat.

Kvůli rodičům i lepší práci

"V rámci svých svědeckých výpovědí také uváděli důvody, proč se pro takovou transakci rozhodli. Někteří prý proto, že chtěli získat místo, které bylo podmíněno právě odpovídajícím vzděláním. Jiní zase chtěli podvodně získaným diplomem ošálit své rodiče, kteří jim jejich vzdělání ,sponzorovali'. Místo sezení v lavici totiž školní roky prohýřili, avšak následně museli svým chlebodárcům dokladovat úspěšné zakončení studia," popsal policejní mluvčí, za jakým účelem si zákazníci falešné listiny chtěli opatřit.

V bydlišti mladého podvodníka pak kriminalisté zajistili počítače se softwarem i šablony různých diplomů a vysvědčení. Muž byl obviněn z trestného činu podvod. Způsobil škodu téměř osm set tisíc korun a hrozí mu až osm let za mřížemi.