V pátek 22. prosince zadržel pozorný svědek a posléze i policisté čtyřicetiletého muže. Ten okrádal seniory po Praze, kdy se za různých výmluv „vkradl“ do jejich domů. „Samotné zadržení proběhlo ve chvíli, kdy prchal poté, co okradl důchodkyni o víc jak deset tisíc korun přímo u ní doma,“ uvedl pro Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Do domácností se vždy vnutil pod legendou někoho, kdo nese přeplatky za různé služby. „Jednou se vydával za pracovníka ‚sociálky‘, který nese přeplatek na důchod, ondy byl zase zaměstnancem jakékoli energetické společnosti, který taktéž nese nějakou tu korunu navíc,“ vysvětlil Hulan.

Známá „firma“

Pouze čtyřicetiletý muž byl přitom u šestkrát odsouzen k trestu odnětí svobody, kdy ten poslední trval celých třináct let. Většinu dospělého života tak strávil za mřížemi. Ten je v tuto chvíli obviněn z trestných činů podvod, krádež a porušování domovní svobody, kterých se měl dopustit v celkem čtyřech případech.

Policisté nyní pátrají po dalších okradených. „Pokud jste se kdokoli také stal obětí obviněného, a ještě jste to neoznámil, přihlaste se prosím kriminalistům čtvrtého oddělení prvního policejního obvodu prostřednictvím linky tísňového volání 158,“ doplnil Hulan.

Nově mu hrozí až pět let vězení. „Za výše vyjmenované delikty hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na tři roky. Pokud ale dojde v průběhu prošetřování k navýšení způsobené škody, může si obviněný ‚posedět‘ až pět let,“ dodal nakonec mluvčí.
Fotogalerie
5 fotografií