V pondělí v půl desáté ráno prováděli strážníci městské policie ze specializované skupiny Taxi kontrolu v Loretánské ulici, kde si všimli řádně označeného vozidla taxi, které zastavilo na Hradčanském náměstí.

„Z vozidla vystoupily čtyři osoby. Hlídka se rozhodla provést kontrolu řidiče. Strážníci zjistili, že podle účtenky měla přeprava stát 43 Kč. Jeden ze strážníků dostihl skupinku cizinců a požádal je o upřesnění skutečností týkajících se přepravy,“ uvedla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. 

Cizinci strážníkům prozradili, že ve skutečnosti zaplatili téměř desetinásobně víc, a to celých 400 Kč

 

Taxikář musel celou částku vrátit

Při kontrole vozidla taxi strážníci zjistili, že taxikář má záměrně na displeji taxametru přelepenou desetinnou čárku neprůhlednou černou lepenkou. Poté dodal, že v Praze je to naprosto běžná praxe.

„Řidič taxi pak celou hotovost skupince cizinců vrátil. Ti strážníkům poděkovali za jejich profesionální přístup při vyřešení dané situace. Protože vzniklo podezření, že se devětatřicetiletý muž jako podnikatel záměrně vyhnul zdanění svého výdělku a mohl by být podezřelý z deliktu krácení daně, strážníci celou věc předali příslušnému finančnímu úřadu. Navíc se budou případem zabývat i úředníci příslušného správního orgánu,“ dodala Seifertová.