Při demolici zmizí největší ekologická zátěž, azbestové desky, kterými jsou objekty obložené. Rozebraný materiál ze samotných budov bude nadrcen a zrecyklován. Vzhledem k tomu, že Čerchov leží v chráněné krajinné oblasti, bude na chystané práce jen omezený čas.

Zasáhnou tak i do nadcházející turistické sezóny. „Není ještě přesně stanoveno, jak razantně omezí možný pohyb návštěvníků. Může se stát, že se nedostanou na samý vrchol. Omezení provozu se po nějakou dobu dotkne zřejmě i sezonní autobusové linky na Čerchov,“ uvedl starosta Domažlic Zdeněk Novák.

Občerstvení, expozice i útulna

Jediný objekt, který podle schválené studie zůstane, je budova bývalé roty. „Je stanoveno, že tam může vzniknout místo pro 20 turistických lůžek, základní stravovací služby a expozice k historii Čerchova a železné opony. Nic jiného není povoleno,“ popsal místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Domažličtí radní už na demolici bývalých vojenských objektů vyhlásili výběrové řízení. Demolovat se bude kromě Čerchova i na Bystřici a Malinové hoře. ,,Předpokládaná cena je 37 milionů korun,“ vyčíslil starosta. Městu Domažlice se podařilo získat dotaci, která pokryje 85 procent nákladů.

VIDEO: Naplánujte si prázdniny na západě Čech.

Video
Video se připravuje ...

Prázdniny v ČR: Západní Čechy vás okouzlí hrady, zámky, horami i lomem.