Míra se s přestávkami hlásil až do letošního března. Jenže pak se stalo něco, co zvířecí záchranáře, kteří cestu čápa sledovali, znepokojilo. „Celkem dva týdny se hlásila vysílačka z jednoho místa a bylo jasné, že ji buď čáp ztratil, nebo má problém,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň.

Ochránci čekali, že se stane zázrak, a signál se pohne z místa. Jenže ten se nekonal. „Dnes můžeme s téměř stoprocentní jistotou říci, že Míra asi už nežije a že vysílačka zůstala spolu s ním v africké divočině pod Kilimandžárem,“ povzdechl si Makoň.

Eda se odmlčel, Arnošt je v Německu

Chvíli po Mírovi se odmlčel i druhý čapí cestovatel, Eda. „Při návratu ze Súdánu se najednou z minuty na minutu přestala hlásit i jeho vysílačka. Zatímco u Míry je úhyn téměř jasný, u Edy se nám nepotvrdil a není vyloučeno, že čáp se ještě ozve,“ řekl Makoň. Ochránci tak stále sledují, jestli jim někde nepípne signál z čapí vysílačky.

To Arnošt, Edův bratr, který přeletěl jen k sousedům do Německa a zabydlel se v ptačím parku u Pasova, je stále fit. „Nejdál, kam se dostal, je 40 km od místa zimování, kde nocuje výhradně na budovách radnice či kostelích,“ dodal Makoň.

Míra II. letí ve stopách sourozence

Ochránci teď doufají, že letošní zachráněné mládě z Mirošova, pojmenované Míra II., bude mít víc štěstí než jeho předchůdce. I Míra II. spadl při nácviku létání a nedostal už se zpět do hnízda. V záchranné stanici nabral síly a před měsícem jej ochránci vypustili s vysílačkou na Tachovsku.

„V současné době se pohybuje mladý čáp na hranicích Plzeňského a Karlovarského kraje mezi obcemi Stvolny a Novosedly, kousek od Manětína. Čekáme, že se chytne nějaké protahující čapí skupiny a spolu s ní se pak vydá na dalekou cestu do Afriky jako jeho sourozenec z loňska,“ doplnil Makoň.

Fotogalerie
15 fotografií