Soud neměl pochyb, že k napadení opravdu došlo, i když souzený cizinec se to snažil zpochybnit. „Napadeného muže považuji za čestného a korektního, jeho výpověď potvrdili i ostatní, kteří se schůzky zúčastnili. Těžko lze uvěřit obhajobě obžalovaného, že si poškozený mohl způsobit zranění sám, nebo jej napadl někdo jiný,“ uvedla soudkyně Martina Šimánková.

Incident se odehrál předloni na jaře v šumavské obci Hamry. Jiří K. se tady účastnil jednání o kanalizaci. Objekt firmy, ve které byl Herbert N. spolumajitel, nebyl napojený na kanalizaci tak, jak měl být, ale měl jen jímku. Objekt přitom ležel v ochranném pásmu vodní nádrže, kde byl napadený hrázným.

Hrázný: Přetáhl mě pálkou

„Když mě Herbert N. uviděl, okamžitě začal na mě křičet, abych šel pryč. Šel směrem ke mně, snažil jsem se mu ukázat služební průkaz, ale to ho nezajímalo. Začal jsem odcházet, pak jsem uviděl, jak vychází z pergoly s baseballovou pálkou. Zrychlil jsem, on mě dostihl a udeřil mě,“ vypovídal napadený hrázný.

První ránu měl dostat do kolene. „Druhou pak zezadu do pravého stehna, když jsem se otočil, viděl jsem, jak se chystá na třetí ránu. Zavrávoral jsem a utekl. Bál jsem se, aby mi ještě něco dalšího neudělal,“ popsal Jiří K. s tím, že zavolal policii.

Shodně vypovídali i svědci. Ty prý vůbec nenapadlo, že cizinec opravdu zaútočí. „Mysleli jsme, že chce pana K. jen postrašit a přimět, aby odešel. Když jej praštil, nezmohli jsme se na slovo, tak jsme byli překvapeni,“ vypovídal jeden ze svědků incidentu.

Obžalovaný: Je to celé komplot

Herbert N. vinu od začátku odmítal. „Když přišel Jiří K., nezůstal stát na hranici pozemku, mohl se zeptat, jestli může vstoupit, to neudělal a šel dál. Řekl jsem mu, aby odešel. Nereagoval. Tak jsem mu řekl, že použiji násilí, jestli neodejde. Nato on odešel, aniž bych ho udeřil. Když odcházel, nekulhal. Při svém odchodu řekl, že toho budu litovat,“ řekl Herbert N.

Celé jednání považoval dle svých slov za komplot. „Po krátké době přišel Jiří K. zpátky se dvěma policisty, hned se mě ptali na baseballovou pálku. Řekl jsem jim, že žádnou nemám. Svědkové udělali na mě komplot, protože po mně chtěli peníze,“ vypovídal obžalovaný cizinec. Policejní hlídce se legitimoval až poté, co ho upozornila, že jinak s nimi pojede na služebnu.

Fotogalerie
3 fotografie