Největší vojenský kemp vyrostl za nákupním centrem Plaza. Představuje tábor 16. obrněné divize americké armády, která v květnu před 74 lety osvobozovala západní Čechy a Plzeň.

K vidění tu jsou opravdové historické lahůdky. Jednou z nich je třeba těžký tahač tanku Diamond T981. „Pochází z roku 1942. Přivezl jsem ho před sedmi lety z Itálie. Byl v hrozném stavu, tři roky mi trvalo, než jsem ho opravil. Skoro vše jsme na něm dělali znovu,“ řekl jeho majitel Pavel Rogl ze spolupořádajícího klubu vojenské historie.

Mezi další zajímavé technické skvosty patří i vozidlo se čtyřmi protiletadlovými kulomety ráže 50 mm M16 Half-track a stíhač tanků M36 Jackson. Ten do Plzně přijel na návěsu kamionu z Vojenského historického ústavu Lešany. „V republikové premiéře představujeme renovovaný střední tank Sherman verze M4A4,“ sdělil Pavel Rogl.

Děsivá nehoda

Původně mělo být v Plzni na oslavách celkem pět tanků. Ve čtvrtek ale kamion převážející dva kusy havaroval na obchvatu Prahy. Srazil se s vězeňským autobusem. „Tato nehoda ale oslavy neohrozí. Je nám ale moc líto zraněných a lidského života, který při nehodě vyhasl,“ dodal Rogl.

Veteráni i konvoj

Na osvobozování města zavzpomínají i američtí a belgičtí veteráni, kterým je už hodně přes 90 let. Beseda pro veřejnost je s nimi naplánovaná na sobotu od 9 hodin dopoledne v Měšťanské besedě.

O své vzpomínky se podělí Earl Ingram, Herman Geist a James Duncan z 2. pěší divize, George Thompson z 16. obrněné divize, Richard Pieper a Fremont  Gruss z 97. pěší divize a za belgický 17. střelecký prapor Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin.

Tradiční přehlídka historické vojenské techniky, Convoy of Liberty, projede v neděli od 11 hodin městem na trase Sukova ul. – Klatovská tř. – sady Pětatřicátníků – náměstí Republiky. „Nad ním přeletí nejen současné víceúčelové bojové letouny, ale i historická výcviková jednomotorová dvoumístná letadla značky Harvard,“ uvedla Jana Komišová z odboru prezentace a marketingu.  

Koncerty i pieta

Slavnosti doplní i kulturní program. Na náměstí Republiky vystoupí Big Band Konzervatoře Plzeň a Plzeňská filharmonie. V centru města vystoupí i Čechomor, Hradišťan nebo kapela Eddie Edward & Friends.

Vzdát poctu místnímu odboji a americkým osvoboditelům chce při svém sobotním vystoupení v lochotínském amfiteátru i švédská metalová skupina Sabaton. Oslavy v pondělí zakončí vzpomínkové setkání u památníku Díky, Ameriko!

VIDEO: Tohle byl loňský Convoy of Liberty.