Web je rozdělený do dvou částí. Atraktivní bude pro návštěvníky zejména ta část stránek, která se věnuje aktuálnímu dění ve městě. „Lidé mohou například zjistit, kolik je aktuálně volných míst v parkovacích domech, informace o uzavírkách, čekací době na úřadech, parkovacích zónách v Plzni či o odstávkách vody či teplovodu,“ uvedl Tomáš Benedikt ze Správy informačních technologií.

Možné je nahlédnout i do statistik aplikace PlzniTo, pomocí které lze hlásit různé závady ve veřejném prostoru. „Je zde například vidět, jak dlouho trvá řešení jednotlivých požadavků a také kolik případů je v současné době v řešení. K dispozici je i vizualizace intenzity dopravy. Tedy jak se mění dopravní situace v různých částech Plzně hodinu po hodině,“ řekl Benedikt.

Vývojáři momentálně pracují na tom, aby se na webu objevily informace o aktuálním pohybu vozů MHD, včetně zpoždění jednotlivých spojů. „Stejně tak bychom chtěli doplnit přesnou mapu čistoty ovzduší v Plzni,“ dodal Benedikt.

V druhé části pak najdou lidé objektivně měřitelné údaje osmi oblastí – doprava, sociální prostředí, životní prostředí, podnikatelské prostředí, úřad a finance, územní rozvoj, obyvatelstvo a zdravotnictví. „V grafu pak lze sledovat srovnání Plzně s ostatními krajskými městy. Dohromady se jedná o více jak 60 srovnávacích indexů, přičemž Plzeň se aktuálně nachází na velmi dobré pozici, a to na druhé příčce, hned za Prahou,“ doplnil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

„Portál TUTA Plzeň poskytuje cenný pohled do mnoha oblastí. I ostatní města shromažďují data, nicméně takto ucelený a dlouhodobý přehled, ke kterému by se mohla dostat veřejnost, máme pouze my,“ dodal technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Web je dostupný ZDE, většina jeho obsahu je přizpůsobena i pro zobrazení na mobilních zařízeních.

VIDEO: Jakým fake news jsou Češi schopni uvěřit.

Video
Video se připravuje ...

Krotitel fake news o Češích: Uvěří všemu, třeba že Soros chystá převrat. David Budai, Jan Jedlička