První zásah, který souvisel se zábavní pyrotechnikou, měli hasiči v Klatovech. „Krátce po třiadvacáté hodině v ulici Tyršova vyprostili vyděšeného psa, který uvízl hlavou v kleci u boudy,“ popsala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Majitelé zvířete nebyli doma, a tak si psa převzala jejich sousedka.

V Plzni krátce po jedné hodině ráno hasiči na křižovatce ulic Čechova a Dobrovského uhasili hořící papírové krabice od zábavní pyrotechniky. „Při požáru žádná škoda nevznikla,“ uvedla Jakoubková.

U dalších dvou nočních požárů, neobydleného stavení, které z části slouží jako tělocvična, na Rokycansku a kontejneru s papírem v Plzni, je zábavní pyrotechnika pouze jednou z mnoha možností příčin vzniku. „Kromě již zmiňované zbloudilé pyrotechniky se prověřuje i nedbalost či úmysl,“ řekla Jakoubková.

 

Na Nový rok ráno vyjížděli hasiči i k požáru stodoly v Třebčicích u Nepomuku, ve které majitel choval králíky. Oheň se podařilo zkrotit po dvou hodinách. „Požár napáchal škody předběžně za 225 tisíc korun, z toho 200 tisíc na budově a zbylou částku na uhynulých králících. Vyšetřovatelé prověřují dvě možné příčiny vzniku požáru, v obou hraje hlavní roli nedbalost,“ dodala Jakoubková s tím, že v tomto případě se podařilo podezření na zábavní pyrotechniku vyloučit.

 

 VIDEO: Pozor je třeba dávat i na vánoční stromky, rychle totiž shoří.