Přívěs stojí na zahradě, kam teď v létě praží slunce. Nikde tady nejsou stromy a stín. „Vstávám už v pět ráno, abych se nasnídala, umyla a dala psům. Už v osm je tu 35 stupňů a přes den tu mám i 60 stupňů Celsia. V noci je tu zima, že si musím vzít svetr,“ říká Kratochvílová.

Útrapy už mají první oběť. „Umřela mi Opice. Tak jsem říkala mé černé kníračce. Naše strádání už nevydržela,“ pláče Kratochvílová. Ráda by měla nový domov, ale přednost před ní dostávají u obecních bytů cizinci.

„Třeba moje bývalá sousedka, Slovenka, dostala byt ve Vysočanech. Po ní ještě nějací Rumuni. Město přitom lidem tvrdilo, že tyto byty drží pro lékaře,“ líčí Kratochvílová.

Tvrdí, že na tento dům dostalo město od státu dotaci. „Za zákona musí minimálně 10 % bytů sloužit pro lidi s omezenou hybností a invalidy. To já splňuji. Obec tohle vůbec nerespektuje,“ říká Kratochvílová, která je vážně nemocná a špatně se pohybuje. „Skoro denně tahám barel s vodou, pro kterou si jezdím autem. Od lékaře mám přitom zakázanou fyzickou námahu a stres. To mám ale teď pořád,“ dodává Kratochvílová.

Seniorka je nemocná

Trpí nemocí myasthenia gravis. Její zdravotní stav se zhoršuje. „Dříve se mi ruce třásly občas, teď už pořád. Začaly mě zlobit i žaludeční vředy,“ říká Kratochvílová. Trpí astmatem, má nemocnou štítnou žlázu, výrůstky na páteři, deformovaný krční obratel a revma. „Kvůli stresu a námaze se teď hůře pohybuji,“ líčí Kratochvílová.

Místostarostka Boru Jana Šperková: Každý se musí postarat sám o sebe

* Paní Kratochvílová tvrdí, že jste upřednostnili před ní cizinku, která přišla o byt ve stejné době jako ona?

Byty se průběžně přidělují tak, jak se uvolňují. To už jsem říkala minule. Že paní Kratochvílová byt nedostala, prostě ho nedostala.

* Blíží se zima, má paní Kratochvílová šanci, že se bytu dočká?

Na to neumím odpovědět. Dnes máte ale v každém městě spoustu lidí, kteří nemají kde bydlet. Člověk se musí sám o sebe postarat. Bezdomovců ve velkých městech je také spousta, taky to nikdo neřeší a také se o ně nikdo nestará. Prostě jsi bezdomovec, tak si žij, jak chceš.

* Paní Kratochvílová tvrdí, že jí noví žadatelé přeskakují…

My nemůžeme mít žádný pořadník, protože žadatelů máme průměrně 150 měsíčně. Kdybychom se řídili pořadníkem, tak teď máme na řadě žadatele z roku 2007.

VIDEO: Někdo bydlí v dodávce dobrovolně, pro paní Kratochvílovou je to ale utrpení.

Video
Video se připravuje ...

Milionář rozdal všechen majetek a žije v dodávce. Youtube

Fotogalerie
12 fotografií