Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. „Volby si vážím a pozici přijímám s respektem a pokorou,“ uvedl Bělica.

Krkoška se vzdal hejtmanské funkce poté, co ho pražský soud koncem března uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Rezignoval i na funkci krajského zastupitele, opustil hnutí ANO, místo radního a zastupitele v Krnově na Bruntálsku.

„Soudní líčení se týkalo 12 let staré záležitosti a nemá nic společného s mým aktuálním působením v politice,“ uvedl Krkoška. Kauza se týkala uplácení lékařů farmaceutickými firmami.

Moc funkcí

Koaliční partneři, tedy ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, se dohodli na tom, že hejtmanem bude Bělica, který je také poslancem.

Kumulaci funkcí ostře kritizovala opozice. Piráti navrhli, aby se novým hejtmanem stal první náměstek Jakub Unucka (ODS). Ten uvedl, že si nominace váží, ale musí ji odmítnout.

Bělica zastupitelům řekl, že funkci primátora chce opustit, ale neučiní tak hned, protože nechce, aby město bylo jeho jednáním poškozeno. „Říkal jsem to už několikrát, neumím si představit, že bych dlouhodobě vykonával dvě exekutivní pozice, takže pozici primátora v Havířově opustím. Opustím ji v okamžiku, kdy si budu jistý, že všechny projekty, které tam jsou nastartované, budou dále pokračovat. Myslím si, že to nebude trvat dlouho,“ uvedl Bělica.

Kdo je nový hejtman?

Bělica je členem hnutí ANO od roku 2013. Od voleb na podzim 2017 působí v Poslanecké sněmovně, od listopadu 2018 je primátorem Havířova. Vystudoval Fakultu strojní Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava a trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK v Praze. Řadu let byl reprezentantem ČR v karate, mimo jiné se stal juniorským i seniorským mistrem republiky. Je ženatý, má tři děti.

VIDEO: Fiala o uniklém emailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor.

Video
Video se připravuje ...

Fiala o uniklém emailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor Poslanecká sněmovna

Fotogalerie
4 fotografie