Muž (34) a žena (28) nakoupili napodobeniny historických dukátů s vyobrazením Františka Josefa I. s rokem ražby 1914, mincí s vyobrazením Zikmunda I., II., a III., Štěpána Bátoryho, a další falzifikáty.

„Tyto téměř bezcenné věci v hodnotě několik stovek korun vydávali na internetu za pravé zboží a slibovali jejich dodání po zaplacení vydražené kupní ceny ve výši od 10 do 150 tisíc korun,“ uvedl mluvčí policie René Černohorský.

Vydělali statisíce

Takto si k penězům pomáhali od konce roku 2020 a podvedli nebo se pokusili podvést nejméně deset lidí napříč Českou republikou. Obohatili se o téměř 261 tisíc korun. „K dalším asi 345 tisíci korunám se již nedostali,“ upřesnil mluvčí.

V případě, že kupující reklamoval obdržení padělku místo originálu, manželé se vymlouvali, že věc omylem poslali jinému dražiteli, který se však odmlčel. „Pokud však byl kupující důrazný a hrozil trestním oznámením, peníze vrátili," doal mluvčí.

Při dopadení muže a ženy policisté část zboží zajistili včetně 130 tisíc korun v hotovosti. Obviněným hrozí za zločin podvodu nepodmíněný trest odnětí svobody ve výši jednoho až pěti let.

VIDEO: Takhle vypadá obří 130 kilomvá mince.

Video
Video se připravuje ...

Obří 130 kilová mince Michal Charbulák

Fotogalerie
3 fotografie