Voda, přestože tu dosáhla jen 1. povodňového stupně, zaplavila příjezdovou silnici do lokality, která je z druhé strany ohraničena česko-polskou hranicí. Lidé se z vodou obklopeného území sami nemohli dostat. Na svých člunech je proto převáželi hasiči.

„Dobrovolní hasiči z Dolních Marklovic začali lidem pomáhat chránit majetek, zajišťovali umisťování pytlů s pískem a tomu, kdo potřeboval, převáželi na člunech,“ uvedl pro server polar.cz starosta Marian Lebiedzik.

V Kravařích chystají evakuaci

Voda se vylévá z řek v celém kraji. „V Ostravě-Mariánských horách voda z řeky Odry zalila cyklostezku. Rovněž tak v centru Ostravy na Havlíčkově nábřeží a u Trojhalí. Řeka Opava se vylila i v Kravařích na Opavsku, kde také zaplavila cyklostezku,“ popsala mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Video
Video se připravuje ...

Tady bývala cyklostezka. Voda z rozvodněné Odry ji v Nové Vsi zalila MP Ostrava

Problémy jsou i na řece Porubce v Ostravě-Porubě. „Krátce před druhou hodinou ranní jsme podle povodňového plánu aktivovali pracovníky technických služeb. Na dvě nejvíce exponovaná místa v ulicích Splavní a Na Návsi přivezli připravené pytle s pískem a postavili preventivní hráze,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozí vylití řeky Opavy. Vedení města připravuje evakuaci obyvatel asi stovky domů. „Hladina řeky je podle našeho čidla na třetím stupni. Už byla uzavřena komunikace vedoucí přes část Dvořisko. Budeme všem nabízet evakuaci,“ řekl starostka Monika Brzesková.

Hasiči mají stovky zásahů

Hasiči od úterního odpoledne do středečních 10. hodin dopoledne vyjížděli už k více než 400 případům spojených s vydatným deštěm. Nejvíce zasaženy byly okresy Opava a Nový Jičín.

„Profesionální i dobrovolné jednotky se průběžně zapojují především do čerpání vody ze sklepů i z lagun, které postupně ohrožují objekty či silnice. Ve Frýdku-Místku například hasiči uvolnili ucpaný propustek, který zabraňoval odtoku vody z dálnice D56,“ uvedl Jakub Kozák.

V Odrách na Novojičínsku nebo ve Štítině na Opavsku staví preventivní hráze z pytlů s pískem.

Nejdříve napadl sníh

První sníh napadl v Beskydech v pondělí. Na Lysé hoře dokonce meteorologové evidují více než 20 centimetrů vysokou sněhovou nadílku. „V Beskydech je od deseti do 20 centimetrů sněhu. Ten se drží od 700 metrů výše,“ řekl dispečer Horské služby Beskydy.

Fotogalerie
36 fotografií