Ve vytrvalostním víceboji, simulujícím činnost vojenské hlídky v zimním horském terénu, soutěží tříčlenná družstva armádních profíků, členů vojenských policií či studentů vojenských akademií a škol.

„Letošní závod jsme kvůli dlouhodobým problémům se sněhem museli vytáhnout ještě do vyšších nadmořských výšek než loni,“ popsal novinky 26. ročníku ředitel Petr Hanák.

Zima a hlad

Winter Survival je i letos plný extrémů. Nestačí mít jen dobrou fyzičku, musí to zvládnout hlavně hlava a do zápolení je nutné vložit i srdce.

Mezi stanovišti s technickými disciplínami, jako jsou horolezecký výstup, záchrana člena uvázlého ve skalách, tah dvousetkilového břemene či biatlon, se přesunují na skialpech. Celkem musí našlapat přes 80 kilometrů. Spí se venku.

„V plánu jsou disciplíny, které spojují orientaci, střelbu, přežití, horolezecké dovednosti. A to vše při značném nepohodlí, to znamená nedostatku jídla a tepla,“ pokračoval Hanák.

Puchýře do krve

Už po prvním dni několik účastníků závod vzdalo kvůli nejrůznějším zdravotním patáliím. „Zranění při pádu na lyžích, nemoc, vyčerpání nebo třeba puchýře na nohou rozedrané do krve,“ vyjmenovává příčiny odstoupení mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Členové rozpadlých týmů se ale většinou rozhodli závod dokončit stůj co stůj. Vznikly tak nové nesoutěžní týmy z „odpadlíků“.

Video
Video se připravuje ...

Drsný armádní závod Winter Survival probíhal v Jeseníkách. Michal Charbulák

Šly do toho i ženy

Překvapila účast polských žen, pro které bylo klání obzvlášť náročné. „Holky to sice po prvním dnu vzdaly, ale já pokračuji. Chci si dokázat, že na to mám,“ řekla Julia Biernaczyková (23) z Vojenské akademie pozemních sil ve Wrocławi.

Julia doplnila do trojice vojenské tělocvikáře z pražské Univerzity Karlovy, „osiřelé“ o jednoho člena. „Kolega je nemocný, zbyli jsme dva. Julia má ale ještě víc sil než my,“ usmál se Jan Krajcigr (23), její nový týmový parťák.

Slováci měli pohodičku

„Závod je to perfektní, skvěle zorganizovaný. Noc byla super, hvězdičky, pohodička,“ líčili s humorem „chalani“ ze slovenských armádních speciálních sil.

Kromě Polek a Slováků dorazili ze zahraničí i horští myslivci z Německa a Rakouska. Počet týmů na startu byl 18.

Hlavně se vyspat v teple!

Čtyřdenní klání zakončí v poslední den například poskytování první pomoci či vytrvalostní štafeta spojená s hodem granátem na cíl.

Dá se ale vytušit, že největší odměnou pro závodníky nejspíše nebudou ceny, ale nocleh v suchu a teple a vědomí, že to opravdu přežili.