Do Městských lázní v Třinci, které byly otevřené více než osmdesát let bez přerušení, se už místní nedostanou. Verdikt hygieniků zamkl pravděpodobně navždy dveře zařízení, které léta sloužilo k regeneraci a odpočinku, ale dříve také jako umývárna obyvatel tehdejší kolonie Olza.

„I přes částečné renovace a úpravy bylo stanovisko Krajské hygienické stanice neúprosné,“ řekl ředitel Správy tělovýchovných zařízení města Třince Radek Procházka a dodal: „K tomu, aby budova vyhověla současným legislativním nařízením, by musela projít kompletní rekonstrukcí.“

Rekonstrukce za 30 milionů

Lázně postavené v roce 1937 plnily svůj účel po celou dobu bez přerušení. Město nechalo vypracovat odborný odhad nákladů na celou rekonstrukci. Ta by přišla na 30 milionů korun.

Opravit by bylo třeba téměř vše. Elektroinstalaci, rozvody vody, vzduchotechniku, bazény včetně technologií, veškeré vnitřní obklady a podlahy, sprchy, toalety, saunu, páru, sklepní prostory a také plášť budovy.

Lázně navíc v posledních letech nenavštěvovalo tolik lidí, každý rok město doplácelo na provoz asi osm set tisíc korun.

Tradice je, ale...

„Rozhodli jsme se, že takovou částku do budovy nebudeme investovat, protože máme pro občany zajištěnou vhodnou alternativu ve velké kvalitní sauně, která se nachází ve zrekonstruovaném komplexu na Tyršově ulici,“ řekl náměstek primátorky Ivo Kaleta.

„Uvědomujeme si, že městské lázně byly pro návštěvníky jedinečné a za dobu své historie si k nim vybudovali svůj vztah, ale vzhledem k finančním nákladům nebylo možné jiné rozhodnutí,“ dodal Kaleta.

Vedení města Třince zatím nerozhodlo o dalším osudu bývalých městských lázní.

VIDEO: Mražené kočky v bistrech a restauracích? Hygienička popsala, co odhalily kontroly.