Ryby žijící v soustavě několika rybníků v areálu Petrova rybníku napadla herpes viróza kapra koi. Není přenosná na člověka. Pro populaci ryb je ale smrtelná. Ohrožuje vždy 80 až 100 procent chovaných ryb.

„Z důvodu vyhlášení mimořádných veterinárních opatření je do doby ukončení platnosti tohoto nařízení zakázán vstup na vodní dílo. Také byl s okamžitou platností ukončen rybolov na rybníce Výtažník a přerušen prodej ryb na sádkách. Obnovení prodeje se předpokládá nejdříve začátkem října 2019,“ řekla mluvčí státního podniku Šárka Vlčková.

Zavřeli i cyklostezku

Opatření se podle ní týká také průjezdu cyklostezkou vedenou po přelivu rybníka. Nyní bude vyznačena mimo areál Petrova rybníka podél břehu řeky Opavy. „Odklon trasy bude vyznačen informačními tabulemi,“ dodala. Tato opatření potrvají pravděpodobně do září.

Musí dezinfikovat

Šíření viru už potvrdila Krajská veterinární správa. Její pracovníci také navrhli opatření. „Musíme vyklidit ohnisko nákazy a zajistit likvidaci všech druhů ryb v příslušném asanačním podniku. Dále bude provedena dezinfekce rybníka jeho vyschnutím. Následně bude po všech zmíněných opatřeních ponecháno ohnisko nákazy nejméně šest týdnů ladem. Pak teprve může být provedeno nové zarybnění,“ řekl vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry Ivo Jedlička.

Vinou stejné nákazy likvidují ryby i rybáři na Pardubicku. Výlov tam začal už minulý týden. Týká se rybníků Mlynářský, Černovka a Moře v Rašově, místní části Turkovic na Pardubicku. Ryby jsou tam také nakažené herpes virem a musejí se usmrtit. Chovy ve třech dalších rybnících na Pardubicku, v nichž byly také nakažené ryby, jsou již zlikvidovány.

VIDEO: Výlov rybníka Široký na Plzeňsku. Kolegové z Krnovska budou mít letos smutný podzim.