V testovacím provozu byla ve městě k dispozici už loni od září do listopadu. „Bicyklů bude 80, což je o 20 více než loni,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Cyklisté ve Frýdku-Místku budou využívat kola vybavená třístupňovou přehazovačkou. První čtvrthodina bude zdarma. Po prvních 15 minutách zdarma bude cena za výpůjčku v rámci zóny ve Frýdku-Místku činit 12 korun za 30 minut, což je méně než v jiných českých městech.

I za město

Zájemci mohou na kole vyrazit i mimo městskou zónu, ale musí počítat s vyššími náklady. A pokud by kolo ponechali mimo zónu, bude jim za jeho vrácení účtováno 320 korun. Takzvaný bikesharing bude pro město zajišťovat společnost Rekola. Kola budou růžová.

Ve zkušebním provozu se v některých dnech na 60 kolech svezlo i 150 lidí. Počítáme s nárůstem, protože prvních 15 minut jízdy budou mít uživatelé zdarma. A to už je doba, za kterou se ve Frýdku-Místku dá dostat, kam potřebuji,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček (ANO).

U nádraží i na náměstí

Kola budou uzamčena u stojanů, které budou umístěny například na místeckém i frýdeckém náměstí, u vlakového nádraží, před kulturním domem nebo na frekventované autobusové zastávce na Anenské. Kola bude možné parkovat i mimo klasické stojany po městě ale tak, aby nepřekážela.

Projekt má také vlastní facebookovou skupinu Rekolíme ve Frýdku-Místku, kde mohou lidé sdílet nápady na výlety, zážitky nebo si psát různé tipy a triky na lepší trasy městem.

VIDEO: Figuranti testovali jízdu po požití alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Figuranti testovali jízdu po požití alkoholu. Účastnily se také reportérka TV Prima a tisková mluvčí europoslance Zdechovského Jitka Fialová. Daniel Vitouš