Zlověstná diagnóza přišla bez varování. „Ve 20 letech mi zjistili osteosarkom dlouhé kosti, dětskou nemoc, jíž onemocní jen tři dospělí z milionu. Celý život se mi změnil. Byla jsem už i na vozíku, musím se ve všem omezovat,“ popisuje Andrejka.

Místo kolene má implantát a přišla i o kus nohy. To ale zákeřné nemoci nestačilo – dívce odebrali z plic pět nádorů, tři jí tam zůstaly. Nález má nyní také na ledvině, a ten mocně metastazuje. Andy, jak ji oslovují kamarádi, žije s hadičkou pro dávkování léků zabudovanou v podpaždí. Za sebou má desítky chemoterapií a další před sebou.


Rodiče o ni nemají zájem

Nebýt babičky Anny (64), která o ni pečuje, byla by vyučená kuchařka a zahradnice v koncích. Rodiče o její osud totiž ztratili zájem…!

„Nikdo mě nezaměstná. I proto, že jezdím často po chemoterapiích,“ konstatuje Andrejka. Při delším i jednoduchém pohybu se zadýchává. Chodit se už opět naučila, ale delší krok neustojí. Dříve ráda jezdila na bruslích, kole a lyžích, to už ale nepřipadá v úvahu.

Život za 3,5 tisíce

„Babička mě drží nad vodou psychicky, a taky finančně. Důchod mi vyměřili 3 320 korun, nyní je to 3 497 korun. Z toho bych nezaplatila ani nájem,“ podotýká Andrejka.

Každý týden jí vozí do brněnské nemocnice sanitka, aby se omezilo nebezpečí infekce, která pro ni může být i smrtelná. „Musím být silná, jinak to nejde. S babičkou si i popláčeme, vzpomínáme na dědu, kterého jsem měla ráda a který nedávno umřel,“ dodává statečná dívka. Řídí se ale starou pravdou, že každý den je jen jednou v životě!

Může dostat víc?

„Obecně lze říct, že stát v tíživých životních situacích pomáhá dávkami z takzvané sociální podpory. Lze doporučit, aby klienti konzultovali situaci s odborníky z Úřadu práce. Pro úplnost uvádím, že postup stanovení výše důchodu je uváděn v Rozhodnutí o důchodu,“ vzkázala Jana Buráňová z České správy sociálního zabezpečení.

Co je osteosarkom a metastáza?

Osteosarkom je označení pro jeden z nejčastějších zhoubných nádorů kostí. V poměru s ostatními zhoubnými nádory se ale vyskytuje jen asi v 1 % případů. Osteosarkom patří k jednomu z nejagresivnějších nádorů vůbec. Skutečnost, že Andrejce nález na ledvině metastazuje, znamená, že tu vznikají další ložiska nádorových buněk. Schopnost metastazovat je jedním ze základních znaků jejich zhoubnosti.

Chcete pomoci?

Kdo by chtěl Andrejce Šulajové finančně přispět, může zavolat její babičce Anně Hradílkové na číslo 730 818 117.

Fotogalerie
5 fotografií