Na dálnici nedaleko obce Kujavy se nejprve srazily dva kamiony, následně havarovaly další čtyři vozy, jejichž řidiči nestihli dobrzdit. Jeden z kamionů začal hořet a požár se přenesl na další auta.

V jednom z havarovaných vozů cestoval i Josef Knebl, a přestože utrpěl lehčí zranění, okamžitě začal pomáhat. Nejprve vyprostil z auta, které později kompletně shořelo, řidičku.

Když ji dostal do bezpečí, všiml si dalšího auta, které skončilo mimo silnici. V něm byl zaklíněný těžce zraněný muž. Chtěl vyprostit i jeho, což se mu nakonec s pomocí Davida Černáka podařilo. „Zastavil jsem těsně u nehody. Viděl jsem, jak se jeden pán snaží někoho vytáhnout z auta, tak jsem mu šel pomoct,“ uvedl Černák a dodal, že adrenalin mu v tu chvíli nedovolil přemýšlet nad případným rizikem.

Nehoda změnila policii

Osobní zkušenost se zmíněnou nehodou měl i moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Mířil ve služebním voze do Olomouce, místo toho ale zasahoval u nehody. Spokojený však nebyl. „Čtyřicet minut jsem byl na místě jediný policista,“ řekl Kužel.

Dlouho čekal na policejní hlídky, které v té chvíli zasahovaly u jiných nehod. Na pomoc mu proto musel z Ostravy přijet ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Jejich zkušenost pak vedla k zásadním změnám v organizaci práce policie.

Policisté z okresu o ničem nevěděli

„Nebyla správně nastavena komunikace mezi okresními ředitelstvími a odděleními dálniční policie,“ řekl. Podle něj policisté na úrovni okresu neslyšeli ve vysílačkách, co se na dálnici děje, a tak nemohli v případě potřeby vyjet na pomoc. To se po březnové nehodě změnilo a dnes jsou policejní složky podle ředitele propojené.

VIDEO: Palubní kamera z auta na D1: Takhle viděli letošní hromadnou lednovou nehodu řidiči, byli bezmocní.

Video
Video se připravuje ...

Palubní kamera z auta na D1: Takhle viděli řidiči hromadnou nehodu, byli bezmocní TV Prima