Uzavřená Rudná dělá od března vrásky na tváři všem řidičům, kteří míří do Havířova. Vznikly tak dvě objízdné trasy, kdy ta k tomu méně vhodná v Hrabové je využívána abnormálně. Zdejší lidé si na dopravní ruch dlouhodobě stěžují, ale nyní budou mít chvíli klid. 

Křižovatka ulic Mostní a Paskovské se totiž z důvodu výstavby kruhového objezdu, který by měl špatnou dopravu vyřešit a hlavně konečně napojit Hrabovou na dálnici, uzavře. 

Nový kruhový objezd, a pak hlavně takzvaná prodloužená Mostní, odkloní intenzivní dopravu, která trápí občany Hrabové. Nová, skoro 1,5 kilometru dlouhá silnice napojí Vratimov a Hrabovou přímo na dálnici z Ostravy do Frýdku-Místku,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). 

S uzavírkami budou muset řidiči počítat v obou směrech. Mohou projíždět ve směru z Ostravy do Vratimova, v opačném směru z Vratimova do Ostravy bude ale silnice k dispozici jen složkám integrovaného záchranného systému a městské hromadné dopravě.

Objížďka pro ostatní vozidla bude vyznačená a povede přes Řepiště a Paskov. Tato trasa povede i přes dálnici D56. Kvůli uzavírce ale nebudou muset řidiči kupovat dálniční známku.

Výstavba kruháče ovlivní samozřejmě i hromadnou dopravu. Nejvíce zasaženy budou od 1. července až do 1. září trasy linek 27, 39 a 77. Autobusy nepojedou na zastávky Beta, Bělská a Hrabová statek, autobusy linky 39 ve směru na Paskov Folvark navíc ani na zastávky Šídlovec a Kostelík. V uzavřeném, úseku bude jezdit speciální linka x39. Bude vyjíždět z provizorní nástupní zastávky Mostní, která bude oproti standardní zastávce Mostní posunuta zhruba o 230 metrů dopředu.

Celý projekt napojení na dálnici by měl být dokončen až příští rok v září. Stavba bude stát přes 133 milionů korun. Značnou část nákladů ale pokryjí evropské dotace.

VIDEO: Uzavřená Rudná způsobuje i čtyři měsíce po uzavření řidičům problémy:

Video
Video se připravuje ...

Most přes řeku Ostravici bude opravován do konce roku. Blesk.cz/Karel Dostál