„Původní starý stupeň, který tady existoval řadu let, byl už ve špatném technickém stavu, a proto bylo nutné přistoupit k jeho rekonstrukci. My jsme tu rekonstrukci pojali trošičku velkoryse s tím, aby byl doplněn o rybochod, čili aby vyhovoval požadavkům na životní prostředí, a chtěli jsme také zpříjemnit rekreaci u vody obyvatelům,“ řekl generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč. Vzniklo tu tak i dětské brouzdaliště a bezpečnostní prvky pro zásah hasičů v případě, že by se tam někdo topil.

Na návrhu rybochodu, tedy speciálního koryta pro ryby, se podíleli odborníci, kteří se zabývají životem ryb. Pro pomoc záchranářům při záchraně tonoucích jsou na pravém břehu zabudovány kruhy, za které se dá zaháknout lano a upevnit záchranářské náčiní.

„Jsou dimenzovány na tah několika tun, aby vydržely nápor i třeba za povodně. Stupeň má i funkci pro vodáky, protože na levém břehu je zařízení, kde mohou vystoupit z lodí, bezpečně je přenést dolů a pod stupněm zase na lodě bezpečně nasednout,“ uvedl Pagáč. Ostravice ale podle něj není pro vodáky příliš vhodná a v současnosti je nesjízdná.

Podnik nyní opravuje i dva jezy výše proti proudu řeky, v obou případech jde o stupně balvanitého typu. Do budoucna uvažuje také o rekonstrukci nedalekého jezu Riviéra.

VIDEO: Policejní vůz sjel z neznámých příčin do jímky plné vody. Vytahovat jej museli hasiči.

Video
Video se připravuje ...

Policejní vůz sjel z neznámých příčin do jímky plné vody. Vytahovat jej museli hasiči. David Malík