Až 90 procent lesů už kůrovec napadl a situace se dál podle kraje zhoršuje. Zřízen byl dokonce krizový štáb, který poprvé zasedne 18. července.

„Členy nově vzniklého kalamitního štábu budou nejen odborníci na úseku lesního hospodářství, ale také zástupci vlastníků lesa, obcí a dalších institucí z oblastí nejvíce postižených míst našeho kraje. Budeme se intenzivně zabývat variantami, jak jednotlivým vlastníkům lesa v boji proti kůrovci pomoci," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Jen v loňském roce v Moravskoslezském kraji vytěžily skoro tři miliony metrů krychlových dřeva. Z toho bylo 90 procent stromů pokáceno právě kvůli kůrovci.

V dané situaci je jediným účinným řešením soustavné a včasné vyhledávání postižených stromů a okamžitá asanace napadeného dříví. Důležité je zasáhnout před dokončením vývoje a samotným výletem těchto škůdců,“ řekla náměstkyně pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Podle informací lesníků chřadnou lesy v Moravskoslezském kraji kvůli klimatickým změnám pětkrát rychleji, než by je lesníci za normálních podmínek stačili obnovovat. Problémy se suchem mají především smrky, které mají mělký kořenový systém. Oslabené stromy pak napadá právě kůrovec nebo houba václavka.

Krizové štáby mají vzniknout i v jiných krajích, jako je kraj Olomoucký, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský a kraj Vysočina. Nouzový stav se ale zatím vyhlašovat nemá.

VIDEO: Největší lesní kalamita v dějinách Česka: Jeseníky přichází o lesy.