Rovnou tři památky, na které poputují peníze z kraje, jsou Národními památkami. Nejvíce peněz poputuje do Krnova, kde v prosinci loňského roku vyhořela bývalá textilka Karnola. Z rozpočtu získá rovných deset milionů.

O necelé tři miliony méně získá projekt opravy koksárenské baterie v Ostravě-Vítkovicích. Jelikož je součástí oblasti vzdělávacího a zábavního areálu Dolních Vítkovic, stane se z bývalé koksovny také vzdělávací prostor přístupný veřejnosti.

Výrazné injekce se dočká i vila Agusta Hückela v Novém Jičíně, kterou rozežírá dřevomorka! Unikátní vybavení a celkově stavba tak nutně potřebuje opravit. Se čtyřmi miliony od kraje by to mělo jít.

Za 2,3 milionu se zrestaurují  i fresky v kravařské kapli sv. Michala, milion poputuje do Kunína na nutnou opravu vstupní brány zdejšího zámku. Dalších 690 tisíc pak dostala přiklepnuto národní památka - sousoší Noční přechod v Morávce, které je zároveň válečným hrobem.

„Je skvělé, že se nám podařilo v krajském rozpočtu najít další finanční prostředky. A jsem nadšený, že letos půjde na obnovu památek dokonce rekordní suma,“ je s rozpočtem spokojen náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo. 

VIDEO: V Krnově na Bruntálsku shořela loni v prosinci budova bývalé textilky Karnola.