Internetový podvodníček (37) si myslel, že na něj kriminalisté nepřijdou. Na internetu totiž zveřejňoval inzeráty s nabídkou fiktivních úvěrů pod cizí identitou. Hrubě se ale mýlil. „Komisařka oddělení hospodářské kriminality zahájila trestní stíhání muže pro trestný čin podvodu,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Loni v době od února do července měl minimálně ze 166 lidí vymámit poplatky v rozmezí od 850 do 1100 korun, kterými podmiňoval fiktivní půjčky. Přijít si tak měl na více než 150 tisíc korun, aniž by lidé nějaké půjčky dostali.  

Celou věc měl řádně promyšlenou. „Poškození zasílali požadovaný »poplatek« na jeden ze dvou běžných účtů, ke kterým si podezřelý měl zajistit dispoziční právo,“  zmínila se k technice provádění trestného činu Holčáková. 

Dokonce si najal dva muže, jimž za to, že si zřídí účet v bance, který mu přenechají, slíbil finanční odměnu. Ti neváhali a na nabídku kývli. „Na předmětné účty pak poškození zasílali požadované poplatky,“ dodala mluvčí.

Policie ale neměla lehkou práci. „Dokumentování skutku bylo náročné vzhledem k počtu obětí, výslechy poškozených byly realizovány napříč zemí,“ dodala Gabriela Holčáková s tím, že muži nyní hrozí až pět let vězení.

 

VIDEO: Za 100milionový podvod byl odsouzen »bílý kůň«.