Finančně nejnáročnější bude rekonstrukce havířovského nádraží, jejíž celkové náklady se odhadují asi na 120 milionů korun. Po modernizaci, která potrvá do konce příštího roku, bude budova v bruselském stylu sloužit nejen k odbavování cestujících, ale i pro sportovní či kulturní aktivity. V levé části má vzniknout zázemí pro cestující a dopravce a v nynější velké nádražní hale multifunkční centrum.

Významná proměna čeká také nádraží Opava západ. „Půjde o komplexní rekonstrukci celé budovy. Zachována zůstane pošta, současně intenzivně jednáme s Policií ČR. Součástí projektu jsou tudíž i potřebné úpravy dnes nevyužívaných prostor nádraží pro účely policie,“ uvedl náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Prostory pro cestující na opavském nádraží se dispozičně změní tak, aby poskytovaly požadovaný standard a komfort. Celkové náklady na rekonstrukci se předpokládají přibližně ve výši 70 milionů korun.

Po loňské opravě části střechy a fasády za 17 milionů korun se letos na nádraží v Bohumíně za 45 milionů korun dokončí zbylá část. „Kompletní rekonstrukcí projdou také rozvody a topení. Zároveň se vymění všechna okna a dveře,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová.

Na ostravském hlavním nádraží chystá SŽDC úpravy za zhruba 24 milionů korun. Nové eskalátory přímo propojí přízemí a přístup k vlakům, současně bude doplněn nový informační systém v prostorech nadchodu a prvního patra. Řádově miliony korun bude stát instalace bezpečnostních technologií.

VIDEO: Cestování po krásách Česka by mělo být snazší. Jízdenky bude možné koupit i o víkendu.

Video
Video se připravuje ...

Cestování po krásách Česka by mělo být snazší. Jízdenky bude možné koupit i o víkendu Eva Fornálová