Na oslavy se sjely tisíce lidí z celé republiky a dorazilo 51 potomků samotného vojevůdce. V sobotu ráno odhalil starosta města Jaroslav Dvořák s Maxmiliánem baronem Laudonem novou bystu generála.

Největší socha

V Laudonově domě byla o pár desítek minut později odhalena největší socha vytvořená na 3D tiskárně v Česku. Ta byla také zapsána do české knihy rekordů. „Vytištěn byl generál Laudon v životní velikosti na koni a se svým psem,“ uvedla mluvčí města Marie Machková.

Boj i sláva

Na poli nedaleko města se utkala Laudonova vojska s nepřátelskými Prušáky a i po dvou staletích zvítězila. Poté se průvod několika set uniforem prošel městem. „Nový Jičín je vlastně jediným místem v Evropě, kde je náš předek takto oslavován. Je to pro nás veliký zážitek. Do Česka jsem přivezl CD se sesbíranými písněmi o našem předkovi,“ řekla dnešní hlava rodiny Maxmilián baron Laudon.

Dostali medaili

Potomci generála Laudona dostali od města pamětní medaile. Maxmilián baron Laudon Blesk.cz poskytl rozhovor na téma imigrace.

Nejoblíbenější generál císařovny

Ernst Gideon von Laudon (1717–1790) byl synem podplukovníka a vnukem plukovníka. Byl skvělým vojákem a stratégem. Jeho vítězství mu přinesla veliké zastání u císařovny Marie Terezie. Generál Laudon opakovaně porážel ve Slezsku Prusy. Evropu ochránil také ve válce s Osmany. Byl zařazen mezi slavné turkobijce. Zemřel náhle v Novém Jičíně.

Píseň i kletba

O generálovi Laudonovi se v Česku zpívá píseň: „Generál Laudon jede přes vesnici“. Známa je také kletba: „Himllaudondonrvetr“, kterou používali pruští vojáci, když generála spatřili. V překladu znamená: „Nebesa, Laudon, hrom do toho“.

Padl rekord

Socha generála Laudona vytištěná na 3D tiskárně překonala dosavadní český rekord. Kůň vysoký 222 centimetrů a dlouhý 2323 centimetrů se tisknul nepřetržitě 59 dní! Je vyplněný pěnou, betonem a váží 300 kilogramů. Generál Laudon je vysoký 175 centimetrů a tisknul se nepřetržitě 26 dní.

Fotogalerie
31 fotografií