„Languři indočínští se kvůli nám lidem ocitli těsně nad propastí vyhubení. Na celém světě přežívá v lesích severního Vietnamu jen okolo 200 zvířat v pěti izolovaných mikropopulacích,“ informovala mluvčí Šárka Nováková. Podle ní je důvodem masivní odlesňování a intenzivní lov. Populace langurů indočínských kvůli tomu za posledních 35 let klesla až o 80 procent.  

Ve vietnamské provincii Khau Ca podle Novákové žije stovka zvířat, která jsou jako jediná chráněna před pytláky.

„Za pomoci místních a mezinárodních ochranářů, včetně ZOO Ostrava, se daří motivovat místní obyvatele k tomu, aby svá zvířata nelovili, chránili je a nedopustili jejich vyhubení,“ komentovala Nováková s tím, že všechny ostatní populace langurů indočínských velmi pravděpodobně v budoucnu zaniknou, pokud se nepodaří najít vhodnou ochranářskou strategii, která bude v daných lokalitách fungovat.

Právě 80 % výtěžku z charitativního běhu bude věnováno nevládní organizaci, která řídí ve Vietnamu záchranný program. Peníze budou směřovat také na vzdělávací programy pro obyvatele přilehlých vesnic nebo na vytváření protipytláckých hlídek. Zbylých 20 % půjde na podporu ostravské zoo.

Zájemci o běh ostravskou zoo, který se bude konat poslední prázdninovou středu, tedy 30. srpna, od 18 hodin, si mohou vybrat ze tří tras. Jedna z nich bude mít délku 480 metrů, druhá dva a půl kilometru, nejdelší pak pět kilometrů.

Jaké je startovné?

*Při platbě online zaplatí děti od 3 do 15 let 250 korun, dospělí pak 390 Kč. Po internetu se však lze zaregistrovat pouze do 26. srpna, nebo do vyprodání míst.

*Na místě v den konání zaplatíte 590 korun, děti do 15 let 450 Kč. Před startem ale bude možná registrace běžců pouze v případě, že nebude naplněna kapacita 1200 účastníků.

*Doprovod se za 50 korun může pohybovat po trase od startu do cíle.

VIDEO: Odchov vzácných varanů modrých v plzeňské zoo.