Bývalý hasič Jakub Smolík jako majitel domu na Malém náměstí ve Frýdku-Místku několik let netopil nájemníkům svého bytového domu. Nájemníkům měl poprvé přestat topit v roce 2014. Sám Smolík to odůvodňoval tím, že mu lidé neplatí nebo platí málo. Navíc podle obžaloby měl k domu přijít podvodem! 

Nájemníci s jeho přístupem ani vysvětlením nesouhlasili a obrátili se na soud, který jim dal za pravdu. Letos v červnu spor skončil rozhodnutím odvolacího senátu krajského soudu, který Smolíkovi potvrdil za šikanu nájemníků tříletý nepodmíněný trest.

Rozsudek nabyl právní moci koncem června. Smolík si vyzvedl výzvu k nástupu do vězení. Už předtím se ale snažil oddálit rozsudek s tím, že není schopen se účastnit hlavního líčení. Soud si ale na jeho zdravotní stav »posvítil« a zjistil, že muž psychiatra oklamal.

„Čekala jsem, jestli dobrovolně nastoupí do výkonu trestu. To se nestalo. Proto dnes vydám příkaz k zatčení,“ komentovala soudkyně Krajského soudu v Ostravě.

Jak to ale vypadá, Smolík má další problémy. Podle obžaloby měl získat dům ve Frýdku-Místku podvodem. Společně se Smolíkem je obviněn také jeho příbuzný a frýdecko-místecký advokát.

Další zářez do trestního rejstříku si může bývalý hasič připsat ještě z dalšího soudu, který je proti němu veden. Měl totiž zpronevěřit peníze, které byly určeny na dokončení nové hasičské zbrojnice. Namísto toho ale skončily na účtu firmy Smolíkova příbuzného. Ta stavbu nedokončila.