Nejprve byla posádce vrtulníku nahlášena dopravní nehoda na Karvinsku, kam stroj vzlétl kvůli pomoci ženě a dítěti. Jen o půl hodiny později zasahovali záchranáři u muže (51) v Příboře, který spadl ze žebříku. Byl v bezvědomí a v přímém ohrožení života. S vážným poraněním mozku byl přepraven do traumatologického centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

Ještě dopoledne vzlétl vrtulník s posádkou do Dobratic, ke střetu osobního automobilu s cyklistou (†69). Muž při sjezdu z kopce čelně narazil do vozu a zůstal na vozovce ležet bez známek života.

„Přesto, že se zraněnému snažili s instrukcemi od operátorky pomoct svědci nehody, masáž srdce provedli bez úspěchu. Přivolaný lékař pak zjistil zranění v oblasti hlavy, hrudníku a dolní končetiny,“ uvedl k zásahu mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Několik desítek minut trvající snaha záchranářů byla ale marná. Cyklista svým zraněním na místě podlehl. Možná by ho zachránila helma, kdyby ji měl…

Z Frýdeckomístecka se pak letečtí záchranáři přesunuli na Opavsko. V zatopeném lomu u obce Hlubočec našly děti topícího se muže (55). „První pomoc mu poskytla zdravotnice, která se shodou náhod nacházela na místě. Po příletu vrtulníku nejevil postižený žádné známky života,“ komentoval Humpl.

Záchranáři to ale nevzdali a pokračovali v resuscitaci. Pacienta připojili k umělé plicní ventilaci a použili přístrojem prováděnou nepřímou srdeční masáž. Díky snaze záchranářů se u muže povedlo obnovit pravidelný srdeční rytmus a vrtulník jej poté přepravil do fakultní nemocnice v Ostravě.

VIDEO: Strážník pomáhal záchranářům oživit staršího muže.