Zdeněk Seidl se věnuje zahradě padesát let. „Celý život jsem seděl v kanceláři a řídil podnik. Zahradničení mě bavilo, ale až impuls od manželky, která mi navrhla před 40 lety, že peníze, které ušetřím za cigarety, můžu vrazit do zahrady, byl určitou výzvou,“ vzpomněl na šlechtitelské začátky Seidl.

Kosatce jsou oblíbenými květinami v USA, Austrálii, Asii i Evropě. „Co dva roky se ve Francii pořádá soutěž, kam šlechtitelé z celého světa odesílají své zaregistrované kultivátory. Ty jsou vysazeny a o dva roky později porota hodnotí kvalitu rostliny, její barvu, odolnost. Diváci naopak oceňují květ a  barvu,“ popsal princip soutěže Seidl.

Netradiční jména

Ve Francii se letos hodnotilo z více než 120 nových rostlin od 34 šlechtitelů. Zdeněk Seidl novým rostlinám dal netradiční jména. „Chachar dostal jméno podle nátury zdejších obyvatel. Má tmavou barvu a na bradce rožek. Ogar je barevný a jméno jsem mu vybral podle krojovaných chlapců z jižní Moravy,“ prozradil Sedil.

Zdeněk Seidl má zaregistrován i Kosatec Mistr Jan Hus, ve kterém se kombinuje červená a bílá barva. „Červená jsou plameny a bílá pak samotný Mistr. Název mě napadl náhodně a květina je poctou velikánovi,“ dodal Seidl.

Seidl má šlechtění jako koníček a s většinou šlechtitelů se přátelí. „Byl jsem u kamarádů v Austrálii i jinde ve světě. Přesto je hodně firem, které prodej kosatců živí. Tam je cítit rivalita,“ dodal Seidl.

Cena na cestě

Šlechtitel sice soutěžní zahradu navštívil, ale před samotnou soutěží. „Ceny a poháry převzal jeden z porotců z Ukrajiny. Ten ji ze Lvova poveze do Polska, kde si ji předají další šlechtitelé kamarádi při setkání. A já si pro ni pojedu jen kousek za hranice,“ uvedl Seidl.

K šlechtění kosatců je třeba mít rostliny samce a samičky, kdy se pyl samců přenáší na blizny samic. Ty mají později semenáčky, které se sklidí. Následně jsou vysazeny a čeká se minimálně 2 roky na vykvetení rostliny. „Troufnu si říci, že 99 % šlechtitelských pokusů končí nezdarem,“ netajil se Seidl.

Fotogalerie
6 fotografií