Prohlídka začíná ve strojovně, jejíž zařízení dodnes čerpají vodu do ostravského centra nebo do Poruby. „I do krajské nemocnice. Ze strojovny přecházíme do podzemí, kde vznikal upírský snímek Isabel,“ popisuje průvodce Libor Frydrych.

Po 59 metrech dobrodružné chůze podzemím přijde návštěvník pod samotnou věž. „Nejprve musí vyjít po žebříku do přízemí věže, kde se nachází vůbec nejcennější exponát vodárenského muzea,“ ukázal vedoucí provozu Frydrych. Jde o vývěvu již z roku 1923. „Zajišťovala podtlak v potrubí, kterým se jímala voda ve vodním zdroji. Podařilo se nám ji zachránit. Několik let odpočívala demontovaná a zabalená do polystyrenu, než jsme ji sem instalovali,“ popisoval odborník.

Následuje výšlap do vyšších pater Babylonské věže, napěchované exponáty a jejím popisem historie, která sloužila od roku 1935 jako odkyselovací stanice. Po pouhých pěti letech provozu sloužila jako sklad, teď je z ní památkově chráněné muzeum.

Provedou návštěvníky zadarmo

Prohlídky Babylonské věže a její expozice probíhají bezplatně. Od dubna se konají každý třetí čtvrtek v měsíci v časech od 15.30 a 17.30 hodin. Historicky první možnost se nabízí ve čtvrtek 20. dubna.

Ohlaste se dopředu

Je nutné se předem ohlásit v Úpravně vody Ostrava-Nová Ves v ulici 28. října 311. Vstup dětí nad sedm let je možný pouze s dospělými. Mladší sedmi let prohlídku z bezpečnostních důvodů absolvovat nemohou.

Fotogalerie
20 fotografií