Nečekaně opojné svobody si užil bělouš, když svému majiteli Unasovi utekl z Jevišovky na Břeclavsku, kde si oba udělali na své pouti světem malou přestávku.

Nešťastný cizinec zůstal jako opařený a vůbec nevěděl, co si počít. Kůň se mu totiž ztratil poprvé. „Pátrání trvalo více než 24 hodin,“ řekla policistka Andrea Cejnková.

Nakonec nešťastníkovi pomohli lidé na sociálních sítích. Zjistili, že si bílý hřebec udělal soukromou pouť do Rakouska, kde spokojeně postával a přežvykoval v lázeňském městečku Laa an der Thaya, asi 15 kilometrů od místa, odkud zmizel.

Vyrazili ze Španělska

Shledání bylo šťastné. Mladý Číňan Unas je na cestách přes rok. V doprovodu hřebce Furiona putuje ze Španělska na východní pobřeží Asie. Cestou táboří v přírodě, pod stanem, občas přespí u sedláků na farmách, někdy i v hostelu.

Na svém instagramu se Unas svěřil, že chtějí dojet ze španělského pobřeží do Číny nebo Koreje. „Cesta může trvat čtyři roky,“ plánuje muž, který už má v sedle za sebou Francii, Holandsko, Německo, Rakousko a míří z Moravy dál na východ.

Cesta poutníků Eurasií zatím pokračuje zdárně navzdory řadě byrokratických opatření, která musí Unas kvůli koni na hranicích států podstupovat.

Cesta jako cíl

Unas vnímá cestu jako experiment. Není to prý jeho práce ani nějaké poslání. Chtěl prostě jen vidět západ a východ kontinentu. Myšlenka vybrat si koně jako společníka vznikla z ničeho nic, když se jednou zadíval na oblohu: „a hned jsem měl ten obrázek cesty v hlavě,“ svěřil se poutník.

VIDEO: David Livingstone: Legendární cestovatel a misionář, jehož láska k místním lidem změnila pohled Evropanů na Afriku.

Video
Video se připravuje ...

David Livingstone: Legendární cestovatel a misionář, jehož láska k místním lidem změnila pohled Evropanů na Afriku Videohub

Fotogalerie
8 fotografií