Silné zdravotní problémy trápí Štěpánku (12) z Březové nad Svitavou. „Má atopický ekzém, v sedmi měsících života u ní lékaři odhalili těžkou potravinovou alergii a od čtyř let ji trápí astma,“ popsala její problémy maminka Ivana.

Po covidu horší

Do léčebny v Ostrově u Macochy s ní přijela poprvé před pár lety. „Dcerka byla tehdy v choulostivém stavu. Pobyt jí okamžitě pomohl. Výrazně jí klesl počet astmatických záchvatů. Když loni dvakrát prodělala covid-19, stav se jí opět zhoršil, jeskyně jí ale opět pomohla,“ kvituje máma.

„Děti jsou v jeskyni pod dohledem lékařů a fyzioterapeutů tři hodiny denně po dobu 15 dnů. Zjistili jsme, že se tím výrazně zlepšuje imunita dětí,“ řekla primářka dětské léčebny Hana Zmrzlá. Od března zvyší léčebna svou kapacitu z 26 dětí a jejich doprovodu na trojnásobek.

Dětem pomáhá, že v jeskyni je vysoký počet lehkých iontů, a to až dvacetinásobek, než je v Brně, či v Praze. Tyto ionty pomáhají lepšímu prokrvení orgánů, zrychlení evakuace hlenu z dýchacích cest a hrají roli v procesu vedoucímu k lepší imunitě. V jeskyni je také lehce zvýšená koncentrace radonu, který ničí bakterie a viry.

VIDEO: V jeskyni Výpustek čekala na děti mikulášská nadílka.
Video
Video se připravuje ...

V jeskyni Výpustek čekala na děti mikulášská nadílka Zdeněk Matyáš


Fotogalerie
5 fotografií