Sýček obecný měří jen necelých 20 centimetrů, jeho ptáčata se proto stala oblíbenou potravou nejen pro kuny, ale hlavně pro zdivočelé kočky. Tito dravci jejich populaci takřka zlikvidovali.

Budka jako šuplík

„Pro tyto sovičky jsme proto vyrobili budky z vodovzdorné překližky, které jsou velké asi jako větší šuplík v komodě. Umisťujeme je na betonové sloupy vysokého napětí. Kočky, ani kuny se k nim po hladkém betonu nedostanou,“ řekl Radek Slatinský vedoucí Regionální pobočky společnosti EG.D v Hodoníně.

Sloupy vysokého napětí přitom nejsou pro sýčky nijak nebezpečné. „Rozhodně jim nehrozí takové nebezpečí úrazu, jak velkým dravcům,“ ujistil Slatinský.

Napříč jižní Moravou

Energetici se do záchrany sýčků pustili skutečně ve velkém. „Děláme je napříč jižní Moravou, a v to katastrech obcí: Těšany, Úvaly u Valtic, Pohořelice nad Jihlavou, Čejkovice, Pravice, Borotice, Dyjákovice, Vrbovec a Dyjákovičky. V plánu jsou i na dalších místech,“ upřesnil vedoucí hodonínské pobočky EG.D

Firma pomáhá přitom nejen sýčkům, ale i čápům. Jejich hnízda z nebezpečných sloupů nízkého napětí přemisťují na speciální sloupy. Z čerstvě získaných zkušeností se ukázalo, že čápi si na změnu rychle zvykli a nově umístěná hnízda využívávájí.

VIDEO: Čápi se naučili hnízdit na náhradním hnízdišti. Energetici jich proto udělají víc.

Video
Video se připravuje ...

Čápi se naučili hnízdit na náhradním hnízdišti. Energetici jich proto udělají víc. EG.D


Fotogalerie
5 fotografií