„Jedná se o klasické potíže v důsledku pobytu na slunci, kdy hrozí například úžeh. Ale vyjíždíme například i k lidem, často seniorům, kteří jsou sice doma a slunečnímu záření se nevystavují, ale málo pijí. V důsledku toho jsou pak dehydratovaní, tím pádem spaví a malátní. V takovém stavu mohou upadnout a způsobit si úraz,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Od začátku června do tohoto týdne je to nárůst případů téměř o třetinu. Pacienty má kvůli horku i Nemocnice Milosrdných bratří. „V důsledku dehydratace, kolapsového stavu a jiných problémů způsobených horkým počasím máme denně tak 15 případů. Spíše jsou ve věku nad 60 let, ale výjimkou nejsou ani mladí lidé,“ podotkla mluvčí Andrea Šromová.

Co dělat? Pít!

Důležitý přísun tekutin, přičemž dospělí by měli pít minerální vodu a u dětí kromě vody záchranáři doporučují i zvýšený přísun ovoce. „U dospělých je potřeba upozornit na konzumaci alkoholu. V horku působí rychleji a odvádí z organismu vodu. Dalším doporučením je mít pokrývku hlavy. Nejohroženější skupinou jsou senioři, chronicky nemocní lidé, těm mohou vysoké teploty způsobit infarkt a zástavu oběhu,“ zdůraznila Bothová.

„Důrazně apelujeme na rodiče, aby ani na chvíli nenechávali děti samotné ve vyhřátém autě,“ varovala mluvčí.

VIDEO: Matka nechala holčičku v rozpáleném autě v Praze. Dítě zachránili policisté.

Video
Video se připravuje ...

Matka nechala holčičku v rozpáleném autě. (Orlická ulice, 18. července 2022) Policie České republiky