„Budeme vařit svrchně kvašená piva, stejně jako náš předchůdce sládek Poupě, který ležákům moc nevěřil,“ řekl Tichý, podle něhož umožňují jeho sládkovi Ladislavu Němečkovi mít v tancích až 14 různých druhů piva.

Už jeden obnovil

„Záměrně chceme udržet množství omezené a soustředit se výhradně na úplné pivní šperky, které budou vzácné jak kvalitou, tak množstvím,“ vysvětil Tichý plánovaný roční limit tisíc hektolitrů piva.

Tichý se pomalu stává odborníkem na záchranu slavných pivovarů. Před více než 20 lety obnovil Dalešický pivovar, známý hlavně díky filmu Postřižiny.

František Ondřej Poupě (1753 – 1805) byl proslulý svým vědeckým přístupem k vaření piva. Zavedl do jeho výroby například používání teploměru nebo pivní váhy, předchůdce alkoholmetru. O vaření piva také vydal několik spisů a v Brně měl také první pivovarskou školu na světě.

VIDEO: Také v Předklášteří propojili pivo s historií, když tam začali vařit první klášterní pivovar na Moravě.

Fotogalerie
15 fotografií