Rozhodli o tom silničáři a krajský úřad. Někdejší technická památka se kvůli průjezdu deseti tisíc aut a zejména náklaďáků rozpadala před očima. Po dílčí opravě bude od čtvrtka sloužit motoristům.

„Půjde o čtyři měsíce s průjezdem vozů do 9 tun, výjimku mají autobusy. Poté převedeme koryto potoka Bobrava vedoucí pod mostem jiným směrem. Mostovka se rozebere, místo zasype a povede přes ně nová silnice s dokončením v dubnu 2023,“ popsal investici za 75 milionů ředitel jihomoravské Správy a údržby silnic Roman Hanák.

Už deset let je provizorně opravený, sešněrovaný traverzami. Jsou v něm díry, kolem najdete odpadlý beton,“ posteskl si před časem starosta Tetčic Jan Šon (Pro Tetčice).

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák o osudu mostu v Tetčicích Zdeněk Matyáš

Obyvatelé Tetčic se se ztrátou historického mostu z konce 19. století už smířili. „Měli to opravit před několika roky zároveň s vylepšováním nádraží. Odkládalo se to tak dlouho, až ho nakonec zboří," přemítal motocyklista, který převedl svůj stroj přes vedlejší mostek pro pěší a cyklisty.    

V havarijním stavu evidují nyní na jižní Moravě celkem 9 mostů. Kromě Tetčic jde mimo jiné o most přes Lipinu za Uhřicemi, přes Dyji za Drbholcem nebo přes železniční trať ve Vyškově a v Tišnově. S výjimkou jednoho se chystají projekty na opravu, nebo opravy už probíhají.

Fotogalerie
10 fotografií