Soboňky, místní část Rohatce u Hodonína jsou přitom unikátní čtvrtí padesáti domků, ležící 200 let uprostřed lesů. „Nevěřícně jsme zírali, jak z ničeho nic padají přes cestu statné, zdravé borovice,“ svěřila se Blesku Lenka Vyslužilová. „Během několika hodin se naše okolí proměnilo v měsíční krajinu,“ dodala. K zemi padlo 200 kubíků borovic.

V okamžiku, kdy mají všichni nervy nadranc z covidu a Vánoc, přijede těžká technika a začne likvidovat les pět metrů od baráků. Beze slova oznámení a vysvětlení,“ žasl Miroslav Domanský. Soboňky přitom vznikly již kolem roku 1826. O deset let později tam bzenecká vrchnost zřídila mlýn a palírnu. K Rohatci patří lesní usedlosti od roku 1960.

Úřady: máte smůlu, nebydlíte v žádném parku

Domanští spolu se sousedy protestovali, chystali i petici. Nikdo se ale se starousedlíky moc nebavil. Nakonec úřady místním vzkázaly, že navzdory citové vazbě k vzrostlým stromům mají smůlu – jde prý o hospodářský les a nikoliv o park. Dělníci státních Lesů ČR nakonec před vánocemi stroje vypnuli s tím, že si pokácené borovice odvezou první týden v lednu.

Kácení skončilo, zapomeňte…

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová informovala, že těžba v Soboňkách na ploše 0,7 hektaru skončila. Vytěžilo se 200 kubíků dřeva. Těžba byla podle ní nutná a „je součástí plánové obnovy porostu“. Borovice prý nahradí směs dubů a borovic, s výsadbou se má začít na podzim roku 2021. Lesy ČR tvrdí, že vyhověly místním, kteří se prý obávali pádů starých nakloněných stromů, poškozených jmelím. Borovice prý navíc ohrožovaly elektrické vedení.

Nesmysl. Za čtyřicet let co zde bydlíme, tady nespadl přes silnici jeden jediný strom,“ shodují se starousedlíci Domanští. Cesta, u které lesníci mýtili borovice, je jedinou přístupovou silnicí, kterou se usedlíci a jejich rodiny ze Soboněk mohou dostat domů. „Těžba dřeva nebyla žádným způsobem označena. Na bezpečnost procházejících nebo projíždějících lidí, stejně jako nějakou informovanost, se nikdo neohlížel,“ tvrdí pan Domanský.

Fotogalerie
11 fotografií