„Předmět připomínající válečnou munici našel hledač kovů v neděli večer. Celou oblast jsme uzavřeli a místo prohledal pyrotechnik,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Potvrdil, že jde o válečnou leteckou pumu ruské výroby o váze 50 kilogramů.

Policie místo střežila a čekala na dokončení evakuace obyvatel z přilehlé oblasti. „Poté pyrotechnik rozhodne, jakým způsobem pumu zlikviduje. Může ji odpálit na místě nebo odvézt mimo Kuřim a zlikvidovat ji na bezpečném místě," dodal mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Nález letecké bomby u Kuřimi Policie ČR

„Týká se to i 200 studentů z odborné školy a učiliště, jde o částečnou evakuaci,“ řekl ráno starosta Drago Sukalovský. Evakuace se týkala obyvatel z ulic U Rybníka, Buďárkova, Láznisko a částečně ulic Podhoří, Křížkovského a Tišnovská.

Tři hodiny v nejistotě 

Situaci se podařilo vyřešit kolem 10. hodiny. „Evakuace byla ukončena, lidé se vrací zpět do svých obydlí. Puma byla pyrotechnikem deaktivována a bude převezena k odborné likvidaci," potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Policie opakovaně upozorňuje, že každý, kdo nalezne střelnou zbraň, střelivo, munici či výbušninu, je povinný to neprodleně policii oznámit, právě například na linku tísňového volání 158. S nálezem lidé nemají samostatně manipulovat a neodnášet z místa nálezu.

Fotogalerie
5 fotografií