Nic se nepodcenilo. Příprava auta, techniky, výstroje. V pondělí dopoledne navíc dorazila výstražná textovka,“ svěřil se člen sboru Filip Kunc, který v civilu pracuje jako záchranář.

Nezkrotný živel si dával načas. „Je to trochu zvláštní pocit. Sledovali jsme zprávy, věděli, co to obnáší a pořád nic,“ přemítal dobrovolný hasič. Po pondělní 14. hodině se ale situace radikálně změnila. Na řadě míst v okolí obce s necelými třemi stovkami obyvatel se začala pod silou větru hroutit řada stromů. 

„Trochu jsme to zakřikli. Nakonec jsme se nezastavili. Třeba kolem Rájce-Jestřebí jsme se prořezávali přes padlé stromy proti sobě s profíky z Blanska,“ popsal hodiny dřiny Kunc. Při jedné z dramatických situací spadl strom těsně za školní autobus, jinde měla z pekla štěstí posádka osobáku. 

Při návratu domů čekalo Filipa a jeho kolegy nepříjemné překvapení. V Kuničkách zůstaly od pondělního večera všechny domácnosti bez elektrického proudu„To je radost, vrátíte se domů a zjistíte, že není šťáva. Techniku teď dobíjíme přes benzinové centrály,“ svěřil se dobrovolný hasič Filip Kunc.

Na obnovení dodávek elektřiny čekaly v Kuničkách tři stovky obyvatel. „Zatím nic nevíme. Musíme se obrnit trpělivostí,“ řekla starostka Martina Filoušová. Společnost E.ON vrátila světlo a teplo lidem v malé vesničce až v úterý večer.

E.ON: 4500 domácností bez proudu

Na jižní Moravě vyhlásili energetici kalamitní stav v pondělí večer. Bez proudu zůstávalo v úterý ráno 4500 domácností, uvedla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

„Řešíme poruchy na Znojemsku, Břeclavsku, Hodonínsku a ve městech Jevišovice a Lednice. Naši montéři od rána znovu pracují v terénu,“ konstatovala mluvčí.

Kalamitní stav vyhlásil E.ON v pondělí večer poté, co v důsledku silného větru, který poškozoval vedení, zůstalo 16 tisíc domácností bez elektřiny. V Břeclavi například večer nesvítily lampy na ulicích, městská policie varovala obyvatele města, aby nevycházeli, pokud to není nutné.

Kalamitní stav zrušila na jižní Moravě energetická společnost až v úterý odpoledne. 

Video: Prudký vítr řádil v pražské Washingtonově ulici. 

Video
Video se připravuje ...

Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici. Hasiči Praha