Dvě třetiny z přihlášených účastníků tvořili zimní plavci, kteří plavou jen v plavkách a zúčastnili se závodů na 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů. Zbylých 30 závodníků plavalo hlavní kilometrovou trať v neoprenu a s ploutvemi.

Vítěz je z Pardubic

Nejrychleji zvládl hlavní trať Josef Cimburek z Pardubic v čase osm minut a 37 vteřin. „Plaval s monoploutví, což je jedna velká ploutev,“ prozradil Milan Vojta z pořádajícího klubu Nautilus.

Nikdo se nevzdal

Nejstarším účastníkem byl Jiří Zelík (60), nejmladším Jan Květoň (16). „Všichni závodníci doplavali a nikdo závod nevzdal. Vítězství družstev vybojovali zástupci Skorpen Přerov, kteří získali do trvalého vlastnictví putovní pohár, protože vyhráli třikrát po sobě,“ uvedl Vojta.

Video
Video se připravuje ...

Otužilci si užili Dyji při Vánočním kilometru. TV Blesk Zdeněk Matyáš

„Jezdím pravidelně, je to fajn vánoční tradice. Teď už mě do vody doprovázejí syn s dcerou, jen manželka fandí z břehu,“ svěřil se Roman Bureš z uherskohradišťského klubu potápění UH-Divers.

Modrá obloha a 9 stupňů nad nulou řadu otužilců na oko „rozladily.“ „Co se dá dělat, snad za rok přituhne,“ shrnul s úsměvem pocity kolegů jeden z plavců. 

Fotogalerie
14 fotografií