„Krátce před tragickým požárem byla šťastná, že má konečně práci, kde je spokojená, a dokáže zabezpečit své děti. Nejstarší dceři chtěla splnit její sen letět v září na víkend do Paříže. Střádala na to peníze, byť to šlo pomalu. Požár, který vypukl v noci na pondělí 12. března, jí ale úplně změnil život,“ tak líčí svou kamarádku Marie Malešická. Ta za matku komunikuje s novináři.

Tragédii má stále před očima

Matku dětí tragédie ničivě poznamenala. „Psychicky se jí ale nepodařilo z toho šoku vzpamatovat dodnes. Léčí se a nedokáže zatím  nikde v zaměstnání déle pracovat. Stále se jí ta osudová noc vrací před oči,“ říká Malešická.

Video
Video se připravuje ...

V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár Hynek Zdeněk, blesk.cz

Mladá žena tak stále nemá prostředky na to, aby dětem pořídila na hřbitově pomníček. „Vybraný ho má už dávno. Je ve tvaru srdce. Zdobí ho stříbrný kříž s omotanou růží. K tomu pak měly být fotky jejich dětí,“ upřesnila kamarádka.

Sbírka nestačila

Na pomoc rodině uspořádala znojemská charita sbírku, v níž se sešlo přibližně 160 tisíc korun, dalších 50 tisíc poskytla obec a starosta Zdeněk Koukal navíc ochotně odvážel traktorem s návěsem požárem zničené věci, 30 tisíc poskytla sociálka.

Všechny peníze ale padly na spotřebiče a obnovení aspoň základní funkčnosti domu. Nyní v něm bydlí babička a dědeček zesnulých dětí. Matka v něm už bydlet nedokáže.

„Mysleli jsme si, že jí pomníček zajistí nějaký sponzor. Tak jsme to alespoň pochopili, když jsme s matkou mluvili. To, že dosud nevznikl, je pro mne překvapením. Děti si ho určitě zaslouží. Pokud by matka potřebovala pomoc, věřím, že bychom na něj dokázali uvolnit část prostředků z Tříkrálové sbírky,“ uvedl ředitel Charity Znojmo Evžen Adámek.

Bojí se dalších dětí

Psychologové radí mladé ženě, aby si pořídila se svým přítelem alespoň jednoho potomka. Mělo by to podle nich její trauma zmírnit. „Ona se toho ale bojí. Všechny tři její děti si byly navzájem velmi podobné. Má obavu, že kdyby se jim to další dítě podobalo, neunesla by to,“ vysvětlila Malešická.

Co se stalo?

Tragický požár vypukl v malé obci na Znojemsku loni v noci z 11. na 12. března. Na vině byla závada na přímotopu v místnosti, kde děti spaly. Než matka dětí zjistila, že hoří, bylo již pozdě. Dětem již nebylo pomoci.

„Prověřovali jsme všechny okolnosti, jak k požáru mohlo dojít, a zavinění konkrétní osoby jsme vyloučili. Šlo o nešťastnou náhodu, nikdo nebyl obviněn,“ řekla tento týden mluvčí policie Lenka Drahokoupilová.

VIDEO: Starousedlík Pavel Komín popisuje staré požáry v obci, při kterých také umíraly děti.

Fotogalerie
13 fotografií