Pondělní požár domu v ranních hodinách kompletně zničil jednu místnost, ve které byly právě děti. Ty z ohnivého pekla nestihly utéci. „Kouř a sálavé teplo poškodily další místnosti včetně chodby,“ podotkl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Majetek za dalších 200 tisíc hasiči svým zásahem uchránili.

Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu byli při příjezdu hasičů venku. Hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu. „Vynášeli jsme prababičku. Byla při vědomí a nechtěla dům ani opustit. K dětem jsme se nemohli dostat,“ popsal zásah dobrovolník Marek Šandor.

Video
Video se připravuje ...

V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Vyšetřování příčiny: Týdny, možná měsíce

Příčinu požáru vyšetřovatelé zatím neurčili, může to trvat týdny až měsíce. Spekuluje se o přímotopu, kterým se mohlo dětem v pokojíčku přitápět. V domě nebyl zavedený plyn. Vícegenerační rodina měla stavení pronajaté a žila v něm podle starosty Zdeňka Koukala od roku 2016.

Obec na pomoc rodině z rozpočtu vyčlenila 50 tisíc korun, dalších 25 tisíc z Tříkrálové sbírky uvolní Oblastní charita Znojmo. Charita také zřídila sbírkový účet na pomoc rodině 43-6729060267/0100, VS 111.

Fotogalerie
17 fotografií