Železniční dopravu mezi Prahou a Brnem zastavil dopoledne strom, který spadl na koleje nedaleko Tišnova. „Dva dálkové spoje nabraly zpoždění přes hodinu," řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Další vlaky budou mít zpoždění v desítkách minut. Mezi Tišnovem a Vlkovem u Tišnova jezdí náhradní autobusy.

Zastavení provozu se netýká hlavního koridoru z Prahy do Brna vedoucího přes Kolín, Pardubice nebo Ústí nad Orlicí, ale týká se tratě přes Havlíčkův Brod. „Je to ale frekventovaná trať, kudy jezdí vlaky z Prahy na Brno a dále na slovenské Kúty a pokračují dál," uvedl Joklík.

Do stromu, který zablookoval trať u Tišnova žádný vlak nenarazil. „Míří tam pracovníci, aby situaci zkontrolovali a strom odstranili. Veškerá železniční doprava je ale zastavená a týká se to jak dálkových spojů, tak těch regionálních," uvedl Joklík s tím, že obnovení provozu je reálné ještě před polednem.

Energetici v poklusu

Vichr nadělal spoustu práce také energetikům. „Mezi Znojmem a Vranovem je porucha 38 distribučních trafostanic. Bez proudu je 2500 domácností," uvedla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Šošůvku a Holštejn postihla porucha na 14 distribučních trafostanicích a bez proudu je 800 domácností. „Dispečeři hledají, kde je problém. Pokud to půjde, přepneme na jiný okruh, který je bez problémů. Pokud ale budou přetrhané dráty a nedovolí nám to přepnout, musíme počkat na techniky," upozornila Herodesová.

Dodávky se podařilo obnovit po 8. hodině ranní v Holštejně. „Výpadek trval zhruba hodinku,“ potvrdila místostarostka Dana Kakáčová.

Situaci v uvedených regionech komplikuje také déšť, takže není jasné, kdy budou moci technici případné problémy vyřešit. „Vítr má být až do 15 hodin. Pokud budou popadané stromy na drátech, musíme se také domluvit s hasiči," dodala mluvčí společnosti E.ON.

Hasiči: Zatím 47 výjezdů

Jihomoravští hasiči ohlásili, že do středečního dopoledne zasahovali u 47 událostí, vesměs odstraňovali popadané stromy přes silnice. V Šafově kolem půl sedmé zpřetrhal spadlý strom dráty elektrického napětí a vzápětí začal hořet. Oheň zlikvidovaly tři přivolané jednotky, poté se opravy ujala pohotovostní jednotka společnosti E.ON.

VIDEO: Silný vichr v Praze a likvidace jeho následky

Video
Video se připravuje ...

Likvidace následků silného větru v Praze Hasičský záchranný sbor Praha

Fotogalerie
4 fotografie